antoine-beauvillain-0Um6Yr1cyx0-unsplash
Cyclone-FIELD-360--TVC-Product-Detail-Im

Ontdek de voordelen van moderne 3D laserscan-technologie

ten opzichte van het meer tijdrovende manueel opmeten uit het verleden!

Vraag vrijblijvend je offerte aan voor onderstaande diensten !

ScanBim is jouw ideale partner voor digitale opmetingen gekoppeld aan BIM expertise

3-Leica-RTC360-BC-Shot-800x428.jpg

3D laserscanning op locatie

Een 3D laserscanner is een meetinstrument waarmee we een as-built-situatie van een gebouw, object, terrein,… zeer nauwkeurig en realistisch kunnen opmeten door op verschillende scanlocaties zowel indoor als outdoor miljarden meetpunten te verzamelen. 

De scanner gaan we daarvoor op elke scanlocatie opnieuw opstellen en laten daarbij telkens miljoenen lichtpulsen per seconde 360° op zijn omgeving los. Elke lichtpuls die botst op een oppervlak zal onze scanner voorzien van data zoals de afstand tussen het meetpunt op dat object en het toestel (op XYZ-assen).

Op elke scanlocatie worden tegelijk ook 360° foto’s door de laserscanner genomen voor een fotorealistische weergave.

Eens de volledige as-built-situatie werd opgemeten, hebben we een hele verzameling aan ruwe scandata opgebouwd. Deze data gaan we nu op kantoor verwerken in stap 2 onderaan.

computer Tutorials

Verwerking en optimaliseren scandata

Die ruwe scandata bestaat nu nog uit een puntenwolk per locatie (een puntenwolk is een geheel van meetpunten)

Via speciale software gaan we elke puntenwolk van elke locatie samenvoegen volgens een coördinatenstelsel en volledig op elkaar uitlijnen.  Dit “samenvoegen” noemen we registreren en het resultaat is één grote puntenwolk, vaak ook pointcloud genoemd.

Omdat een scanner alles in zijn omgeving zal opmeten, gaan we overbodige objecten, ruis, stukken terrein of perimeter, beplanting,… zoveel mogelijk wegfilteren en opkuisen.

Een puntenwolk zal namelijk heel snel een hele grote bestandsgrootte aannemen en om er daarna mee aan de slag te gaan is het belangrijk om dit zo klein mogelijk te houden.

 

Het eindresultaat van 3D laserscanning is uiteindelijk een geoptimaliseerde en geregistreerde pointcloud.

Voor sommige projecten is een geregistreerde pointcloud voldoende om aan de slag te gaan om bijvoorbeeld schadepatronen vast te stellen in functie van een restauratie, virtuele wandeling in zowel de puntenwolk als in een 360° fotorealistische weergave (via bepaalde viewers)

Maar heb je bijkomend 2D-plannen nodig of vereist je project een BIM aanpak ?

Dan moet je even verder kijken bij onze Scan-to-BIM-service !